Schoorsteen renovatie

Schoorstenen met een leeftijd tussen de 30 à 40 jaar vragen vaak om het nodige onderhoud. Door de jaren heen wordt het lood dun en gaat schuren (erosie), voegwerk raakt aangetast, de dekplaat en het metselwerk beschadigd door omgevingsinvloeden en de schoorsteen verliest hierdoor zijn beschermende werking, wat kan lijden tot lekkages. Schoorsteen onderhoud wordt vaak over het hoofd gezien.

Om lekkage te voorkomen is het zaak dat uw schoorsteen waterdicht is. Een waterdichte schoorsteen is voorzien van stevig voegwerk en is geïmpregneerd, eventueel afgedekt met een dekplaat, zodat het water geen kans krijgt zich een weg naar binnen te banen.

De schoorsteen van een huis staat altijd in weer en wind waardoor er altijd organische en atmosferische vervuiling zal zijn. Hierdoor worden steen en voegen aangetast.

Deze vervuiling is een voedingsbodem voor algen en mossen en wordt er vocht vastgehouden. Hierdoor zal er vorstschade ontstaan en worden de voegen aangetast. Het metselwerk komt los met alle gevolgen van dien. Loszittend of slecht voegwerk kan lekkage veroorzaken.

Schoorsteen lood vervangen

Het lood dat zorgt voor een waterdichte verbinding tussen het dak en schoorsteen. Het lood kan in de loop der tijd slijten, het kan dunner worden en kan vervolgens gaan scheuren. Het versleten lood moet op tijd worden vervangen om lekkages in uw woning te voorkomen.

Schoorsteen impregneren

Als het voegwerk van de schoorsteen is hersteld en het lood is aangebracht wordt de schoorsteen geïmpregneerd (voorzien van een water werende laag). Hierdoor is uw schoorsteen weer langdurig waterwerend en trekt hierdoor ook minder vuil aan.

Schoorsteenrenovatie werkzaamheden

Wij voeren de volgende werkzaamheden bij uit als wij uw schoorsteen renoveren:

 1. Veiligheidslijnen plaatsen
 2. Een daksteiger monteren
 3. De schoorsteen reinigen (ter voorbereiding van het impregneren van de schoorsteen)
 4. Het voegwerk uithakken
 5. Scheuren herstellen (indien nodig)
 6. Metselwerk herstellen (indien nodig)
 7. Lood rondom de schoorsteen vervangen
 8. Opnieuw voegen
 9. Dakgoten legen
 10. De dekplaat insmeren met cement
 11. De dekplaat inertollen
 12. De schoorsteen impregneren

Stef Cleaning services is specialist op het gebied van schoorsteen renovatie. Wilt uw weten wat de staat van onderhoud is van uw schoorsteen?
Neem dan contact met ons op voor een gratis inspectie van uw schoorsteen.