Schoorsteen renovatie

Schoorstenen met een leeftijd tussen de 30 à 40 jaar vragen vaak om het nodige onderhoud. Door de jaren heen wordt het lood dun en gaat schuren (erosie), voegwerk raakt aangetast, de dekplaat en het metselwerk beschadigd door omgevingsinvloeden en de schoorsteen verliest hierdoor zijn beschermende werking, wat kan lijden tot lekkages.

Om lekkage te voorkomen is het zaak dat uw schoorsteen waterdicht is. Een waterdichte schoorsteen is voorzien van stevig voegwerk en is geïmpregneerd, eventueel afgedekt met een dekplaat, zodat het water geen kans krijgt zich een weg naar binnen te banen.

De schoorsteen van een huis staat altijd in weer en wind waardoor er altijd organische en atmosferische vervuiling zal zijn. Hierdoor worden steen en voegen aangetast.

Deze vervuiling is een voedingsbodem voor algen en mossen en wordt er vocht vastgehouden. Hierdoor zal er vorstschade ontstaan en worden de voegen aangetast. Het metselwerk komt los met alle gevolgen van dien. Loszittend of slecht voegwerk kan lekkage veroorzaken.

Ook het lood wat rondom de schoorsteen zit verzwakt na verloop van tijd. Schoorsteen onderhoud wordt in de meeste gevallen over het hoofd gezien.

Een complete schoorsteenrenovatie bestaat uit de onderstaande werkzaamheden:

 1. Veiligheidslijnen plaatsen
 2. Een daksteiger monteren
 3. De schoorsteen reinigen (ter voorbereiding van het impregneren van de schoorsteen)
 4. Het voegwerk uithakken
 5. Scheuren herstellen (indien nodig)
 6. Metselwerk herstellen (indien nodig)
 7. Lood rondom de schoorsteen vervangen
 8. Opnieuw voegen
 9. Dakgoten legen
 10. De dekplaat insmeren met cement
 11. De dekplaat inertollen
 12. De schoorsteen impregneren